Entrevista al Dr Pujol con la paciente Montse Martínez (Canal 25 TV)

La paciente Montse Mateo se sometió hace tres años a una operación de implantación de una banda gástrica por el Dr. Pujol y ha perdido más de treinta kilos, con lo que su vida ha mejorado, sustancialmente, en todos los sentidos.


Presentadora: S’ha fet una enquesta, ara recentment, que diu que cada vegada mengem pitjor els espanyols, que la nostra dieta no és molt equilibrada. Després parlarem  amb la Fundación Dieta Mediterránea. Però anem a parlar abans d’una altra qüestió i és de la gent que ja té un sobrepès. Cada vegada estan sortint al mercat tècniques noves , menys agressives, per intentar pal·liar un problema que, doncs no només amb gent adulta sinó amb nens , està creixent a la nostra societat: i és l’obesitat.  

Tenim amb nosaltres al Doctor Pujol. Ell és Director de la Unitat de Cirurgia de l’Obesitat de la Clínica Tres Torres i ve acompanyat de la Montse Mateo que es una persona que ens explicarà, amb la seva pròpia experiència, com és aixó de passar per quiròfan i col·locar-se dins l’estómac una peça que és estranya al cos , però que està donant molt bons resultats  a molts pacients.

Doctor Pujol, benvingut i gràcies per ser amb nosaltres!.

Dr. Joan Pujol: Hola, què tal? Bona tarda.

Presentadora: I també a la Montse; benvinguda!.

Montse Mateo: Gràcies.

Presentadora:  Anem a començar pel principi, Dr. Pujol. Suposo que quan una persona té obesitat i ve a una consulta com la seva, ha provat moltíssim sistemes per a perdre pes ...

Dr. Joan Pujol: Clar, clar.

Presentadora: I es troba que està desesperat. Una altra solució això del baló gàstric.

Dr. Joan Pujol: A veure. Jo diria, d’entrada, per a tractar l’obesitat que és una infermetat seria, des del tractament, diguem, més conservador que és canviar els hàbits d’alimentació, i llavors anar augmentant a mesura que veiem que fracassen els tractaments més conservadors. Desgraciadament hi ha una proporció molt alta de pacients que necessiten una ajuda extra i nosaltres l’oferim, com pot ser el baló intragàstric, o com poden ser les tècniques laparoscòpiques, com la de la Montse: una banda gàstrica que fa que... bueno, rodeja el coll de l’estomac, que és una bandeleta que rodeja el coll de l’estómac i que fa que quan mengi, aquesta pacient, té una sensació de plenitud molt abans. I aixó, i permet-me que ho digui, ho podem fer per via laparoscòpica, amb cirurgia de curta estada, mínimament traumàtica, sense obrir, per vídeo cirurgia.

 Presentadora: És a dir, que cada vegada ens permet més, la ciència, avançar i evitar que la persona hagi de passar per un quiròfan amb una intervenció més arriscada, més complicada, no?.

Dr. Joan Pujol: Es clar, evidentment. Jo penso que la població ara... - jo m’ho trobo a la Clínica Tres Torres, on treballem - te por, te por per què passar per quiròfan no li fa gràcia a ningú, no?. El missatge que  m’agradaria  donar avui en dia, és que lo realment arriscat és l’obesitat. I que estiguin ben tranquils, en bones mans, en mans d’experts, hi ha tècniques molt senzilles, inclús reversibles; n’hi ha algunes inclús ambulatòries (no fa falta l’ingrés); altres, com la de la Montse, són 24 hores d’ingrés... Que hi ha tècniques adients per a cadascú, fetes a mida per a cada pacient i que tenen uns bons resultats amb molt bona seguretat.

Presentadora: La Montse que n’opina de tot això? Està d’acord amb el Doctor, imagino. Va passar per l’¡experiència... Com ho vas viure tot allò?.

Montse: Bo, al principi no anava per això, però ho vaig provar i em va anar molt be.

Presentadora: Estàs contenta?

 Montse : Sí.

Presentadora: Tu pesaves abans molt més quilos que ara?

Montse: Sí. Jo pesava cent i alguna cosa ... 105 o 110... una cosa així.

Presentadora: 105.. 110... Et trobaves malament i hauries sentit parlar suposo d’aquestes cintes...

Montse: No, jo anava per la cirurgia més bàsica. Però be... Em varen informar d’aquesta, i em vaig fer aquesta... i be...em va anar molt be.

Presentadora: I contenta?

Montse: Sí!

Presentadora: Tu no has notat mai cap molèstia?

Montse: No, no.

Presentadora: De seguida has notat que la teva vida era com era abans? Normal, no?

Montse: Sí.

Presentadora: Per què moltes vegetes, doctor,  la gent el que té por es a això, no?.. al rebuig, a notar allò que dins el teu cos alguna cosa que no és natural i que no es teu...?

Dr. Joan Pujol: En principi no es nota res. De fet la sensibilitat que tenim de las coses que tenim dins de la panxa és molt poca. Tu saps que tens pàncrees però no te’l notes. Tu saps que tens el fetge però no te’l notes, a no ser que funcioni malament , no? De manera que els pacients no noten res, l’únic que noten és aquesta sensació de plenitud precoç.

Presentadora:  De que en menjant menys queden tips abans?

Dr. Joan Pujol:  Exactament.

Presentadora: I això, Montse, tu ho vas notar?

Montse: De seguida. Des del principi...

Presentadora: De seguida... Per tant m’imagino que la teva dieta va canviar? (rialles)

Montse: Sí, si... del tot (rialles). Fins ara fa poquet...

Dr. Joan Pujol: El bo  a més, és que ara, amb la Montse o amb qualsevol persona, nosaltres podem posar-li  l’estómac a mida. I a més el podem variar a mesura que el pacient... Per exemple, si volem aprimar-lo una mica més, podem fer-li el pas una mica més estret. Cada persona, en cada moment, segons les seves necessitats.

 Presentadora: I això s’ha de portar de per vida o no?

Dr. Joan Pujol: Es pot portar de per vida o es pot retirar. Torno a repetir: és reversible. Jo penso que és bo donar el missatge a la gent que si algú pot estar interessat, vingui  a la Clínica Tres Torres i allà els podem informar personalment...

Presentadora: Sí per que m’imagino que cada cas es diferent, no?

Dr. Joan Pujol: Clar, cada cas és diferent. Depèn molt dels hàbits alimentaris de la persona, depèn molt de l’edat, depèn molt, evidentment del pes, del pes que tenen... Per això val la pena fer un estudi previ, que ho faríem encantats i llavors els informaríem de totes les possibilitats que hi ha.

Presentadora: Per que jo m’imagino que no per tots els sobrepesos, per totes  les obesitats potser la millor solució no és aquesta? no?

Dr. Joan Pujol: Clar, hi ha diferents casos. I per això, el tractament de l’obesitat te que ser multidisciplinari. Això vol dir que no és un metge que s’enfronta al problema de l’obesitat, si no que és tot un conjunt de professionals : des de dietistes, endocrins, psicòlegs, també cirurgians, endoscopistes, etc; i és el grup el que fa, juntament amb el malalt que és el protagonista principal, el que fa que l’èxit  sigui molt alt.

Presentadora: L’èxit amb el teu cas Montse... tu contentíssima?

Montse: Jo sí.

Presentadora: Si?. I de moment ho portes dintre? I es queda aquí?

Montse: Sí, de moment sí.

Presentadora: De moment sí, no? Et trobes be?... I sobre tot,  aquella recuperació com va ser?. Va costar o no?

Montse: Be, no. Com que jo en tenia moltes ganes de fer-m’ho i tenia moltes ganes de poder caminar, per que jo no podia caminar...  pues... em va ser fàcil.

Presentadora: Crec, doctor, que hi ha molta gent diabètica... que està passant per aquest tractament?

Doctor Joan Pujol:  Això  és un missatge que estem donant des de les reunions de la Societat de Medicina i de Cirurgia... Es va veure que dels pacients  amb sobrepès hi ha molts que, a més, pateixen diabetis. Són dues malalties que estan associades, les dues; i s’ha vist que al aconseguir perdre pes, no només aconseguim perdre pes, si no que alhora curem la diabetis. De manera que és un missatge també per a tots aquets pacients que tenen diabetis que de vegades tenen que controlar amb pastilles o amb insulina, i que cada vegada és més difícil de controlar... que sàpiguen que hi ha un tractament que és per a via laparoscòpia, es a dir que no fa falta obrir – no és una cirurgia convencional- i que d’un dia per un altre nosaltres podem arribar a controlar aquesta diabetis i a regular-la i a fer, pràcticament, que deixin de necessitar la seva dosi de pastilles o d’insulina de per vida.

Presentadora:  Clar, per tant és una intervenció que és molt poquet agressiva i els resultats són impressionants. Quants pacients estan passant o s’estan informant  últimament i volen posar-se en mans d’aquest tractament?

Doctor Joan Pujol: Mira jo diria que... anem a veure... bastants, ara  no et puc dir un número perquè segurament  m’equivocaria per més o per menys, no?. Però a mi em passa... Al revés,. hi ha persones que em venen a veure o amb “estadíos”  ja molt passats, amb problemes molt importants de sobrepès, que aleshores és molt més difícil de tractar-los – per això penso que val la pena posar-se amb mans de l’especialista a temps  perquè poden gaudir d’un tractament més eficaç i més inncuo- o a vegades hi ha persones, i aquí també ens en trobem, que per a baixar dos o tres quilos també ens venen a veure, i aquestes persones poder tenen un altre tipus de tractament, més dietètic.

Presentadora:  Sí perquè de vegades  algú pot pensar: si, això m’ho faré jo, això m’aniria be en a mi. Si et diuen que redueixen les ganes de menjar, segurament molts diríem: escolti Doctor posi-m’ho en a mi. Però no és recomanable per tothom...

Dr. Joan Pujol: Clar... 

Presentadora: Estem parlant ja de casos  ja amb una obesitat important...

Dr. Joan Pujol: Jo recordo, per exemple, el cas d’una noia molt maca que era Relacions Públiques d’una discoteca de Madrid que va agafar l’avió i ens va venir a veure, a la Clínica Tres Torres, i va dir: “quiero que me ponga la banda gàstrica”. I dic mira si tu estàs molt be, tens el teu pes... Sí però a mi em costa molt mantenir-lo i tinc que estar sempre mirant l’alimentació i tinc que estar sempre fent dietes... Dic, si això funciona amb tu no fa falta que t’ho facis. És quan fracassa tot aixó quan nosaltres, i no esperar massa..., però quan fracassa tot aixó quan nosaltres ens hem de posar  mans a la feina.

Presentadora: Es a dir, que es bo consultar amb bons professionals sobre aquesta intervenció per que no es senzilla. També hi haurà hagut casos de rebuig, suposo que són pocs però n’hi ha hagut?

Dr. Joan Pujol:  Be, torno a repetir, és com tot, t’has de posar en mans d’ especialistes. N’hi ha tècniques molt senzilles, però s’ha de saber fer i, be, posar-se en mans de professionals.

Presentadora: Jo m’imagino, Montse, que s’han de acomplir uns requisits que allò és com “el Padre Nuestro” a partir d’aquell moment, no?. Es també un canvi de manera de viure?

Montse: . Es que es canvia molt el xip, com dic jo. Jo suposo que  ho vaig canviar automàticament. Suposo que ho vaig fer molt be? (rialles).

Presentadora: (rialles) El resultat està a la vista. Quants quilos has perdut?.

Montse: Doncs, uns trenta i pico...

Presentadora: Trenta i pico quilos?

Montse: Sí...

Presentadora: En quant temps?

Montse: En tres anys. Ara ha fet tres anys al juliol.

Presentadora: Ara ha fet tres anys  i ja t’has tret de sobre trenta i pico quilos?

Montse: Sí, si.

Presentadora: Es una cosa gradual? Es una cosa amb el temps?

Dr. Joan Pujol: Be. La pèrdua de pes es sobre tot al principi. El que te mèrit és que no només perds pes si no que ja no el recuperes. Això és el bo.

Presentadora: Aquesta és la qüestió de moltes dietes. La gent fa la dieta i quan acaba... que no se per què s’acaben les dietes, perquè el que hem de fer és un canvi de mentalitat, no?

Dr. Joan Pujol: D’això es tracta .

Presentadora: De menjar d’una altra manera...

Dr. Joan Pujol: Fer una reeducació alimentària. Es que una dieta... a mi no m’agrada de parlar de dietes, no estem a dieta. El que tenim que fer es cuidar-nos tota la vida, igual que estem acostumats...  Jo cada matí quan m’aixeco, em dutxo i m’afaito i em rento les dents tres cops al dia..., jo no penso, ostres, i tota la vida ho tindré que fer? Sí ho tindré que fer tota la vida, i és normal, ho tenim assimilat. En canvi, quan comencem a alimentar-nos be, pensem: ostres i això ho tindré que fer tota la vida?. Be, pues és el normal, és el que fa la gent que es cuida.

Presentadora: Sí, sí , i els resultats els tenim en la Montse, feliç, contenta d’haver passat per les mans del Dr. Pujol? .

Montse: Sí, si.

Presentadora: Molt be! Si algú ens està veient des de casa i diu: potser a mi o algun familiar ens interessaria, ha de venir pel Dr. Pujol a la Clínica Tres Torres, i com a mínim ens informem i a veure si millorem la nostra qualitat de vida, per què, Montse, això és que interessa...viure molt més còmodament?.

Montse: Sí, molt còmoda.

Presentadora: Doctor, moltíssimes gràcies.

Dr. Joan Pujol: A vosaltres.

Presentadora: Gràcies també a la Montse, aquest testimoni que hem tingut avui amb nosaltres. Anem a fer una pausa. Anem a la publicitat i tornem de seguida perquè ara parlarem de l’altre qüestió que també  es posava damunt de la taula, que és el fet de com mengem. Tenim amb nosaltres a la Fundación Dieta Mediterránea  que ens ensenyaran avui a menjar be amb consells pràctics. Fins ara!.